Skip to main content

ΣΥΓΧΡΟΝΟ

Μαθήματα σύχρονου χορού

Ο σύγχρονος χορός είναι ένα μάθημα που εξελίσσει την αντίληψη της κινητικής μας νοημοσύνης, μέσα από μια σειρά κινήσεων και χορευτικών συνδυασμών. Είναι ένα είδος χορού που αναπτύχθηκε στα μέσα του εικοστού αιώνα και από τότε μέχρι σήμερα έχει γίνει ένα από τα κυρίαρχα είδη χορού γιατί εμπλουτίζεται διαρκώς από τη σωματική διερεύνηση που απαιτείται.

Είναι μια ευέλικτη μορφή χορού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαιτητική τεχνική. Επιτρέπει στον κόσμο με λιγότερη κατάρτιση να απολαύσει τον χορό χωρίς να υπάρξει ανάγκη για τελειότητα.

Η ελευθερία που προσφέρει προκαλεί τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική μας κατάσταση, φέρνοντάς μας σε επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Προγράμματα μαθημάτων σύγχρονου χορού στο DAN.C.CE

Από την έναρξη του στούντιο DAN.C.CE μέχρι σήμερα, τα μαθήματα σύγχρονου χορού είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις κινητικές τάσεις στη συγκεκριμένη προσέγγιση σωματικής έκφρασης. Αυτό που διακρίνει τον σύγχρονο χορό είναι οι άπειρες δυνατότητες που προσφέρει, μέσα από καθοδήγηση, να κινηθεί το σώμα μας με πολυδιάστατους τρόπους καθώς γυμνάζεται.

Το Dance Cultural Centre είναι μια προοδευτική σχολή χορού, στον κέντρο της Αθήνας, που τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάζεται σταθερά με προσκεκλημένους καθηγητές που είναι ενεργοί, όχι μόνο ως δάσκαλοι αλλά σαν χορευτές ή χορογράφοι στο χώρο του σύγχρονου χορού. Κάθε σταθερός ή προσκεκλημένος δάσκαλος που συνεργάζεται μαζί μας ξεχωρίζει για την κινητική του προσέγγιση, έχοντας υψηλή γνώση και τεχνική κατάρτιση, έτσι ώστε να επικοινωνεί τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Τα μαθήματα χορού που προσφέρονται μέσα από το πρόγραμμα της σχολής απευθύνονται σε ενήλικες που επιθυμούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους κίνησης, προτείνοντας τρία βασικά επίπεδα: Αρχάριο, Βασικό και Επαγγελματικό επίπεδο σε σχέση με την εμπειρία ή μη του κάθε μαθητή.

Μαθήματα σύγχρονου αρχαρίων

Με σεβασμό στο σώμα και τις δυνατότητες του κάθε εν δυνάμει χορευτή/τριας, τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μυήσουν τους ενδιαφερόμενους στον κόσμο του σύγχρονου χορού.

Με μια σειρά από ασκήσεις που ζεσταίνουν πρώτα το σώμα, οι έμπειροι δάσκαλοί μας πυροδοτούν σταδιακά τη δημιουργική κινητική διαδικασία, μέσα απο αυτοσχεδιαστικές οδηγίες αλλά και μικρούς, σε αυτό το στάδιο, χορευτικούς συνδυασμούς. Αυτό που χαρακτηρίζει τους δασκάλους μας είναι ότι ο καθένας ξεχωριστά έχει αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, έτσι ώστε το κάθε μάθημα να προσφέρει τη σωστή βάση πληροφοριών και ταυτόχρονα να εμπνέει καλλιτεχνικά, δημιουργικά και σωματικά τους συμμετέχοντες.

Συμπληρωματικά, για μεγαλύτερη κατανόηση του σώματος και μεγαλύτερη ενδυνάμωση, συνδυάζονται αποτελεσματικά με τα μαθήματα μπαλέτου αρχαρίων, barre a terre και Graham Technique (*)

Βασικό επίπεδο σύγχρονου

Το βασικό επίπεδο προσφέρεται σε ενήλικες που έχουν εμπειρία τουλάχιστον ενός χρόνου στο σύγχρονο χορό και επιθυμούν να δουλέψουν σε πιο αργούς αλλά ελαφρώς πιο σύνθετους συνδυασμούς της τεχνικής.

Συνδυάζονται αποτελεσματικά με το μάθημα τεχνικής Graham Technique (*) και με το barre a terre.

Επαγγελματικό επίπεδο σύγχρονου

Το επαγγελματικό επίπεδο σύγχρονου ενηλίκων απευθύνεται σε επαγγελματίες αλλά και σε ερασιτέχνες με μεγάλη εμπειρία στην επαφή τους με τον σύγχρονο χορό. Στόχος του μαθήματος είναι να ενδυναμώνει το σώμα στις απαιτήσεις ενός εν δυνάμει ή επαγγελματία χορευτή, καθώς και να προκαλέσει την σωματικότητά του αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από σύνθετους χορευτικούς συνδυασμούς.

Το επαγγελματικό επίπεδο σύγχρονου ενηλίκων πραγματοποιείται:

  • κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 12:00-13:30 με φιλοξενούμενους καθηγητές.

Συνδυάζονται αποτελεσματικά με τα μαθήματα μπαλέτου (επαγγελματικό επίπεδο) και barre a terre.

Τεχνική Graham

Η τεχνική Graham δημιουργήθηκε από την Αμερικανίδα χορεύτρια-χορογράφο Martha Graham στις αρχές του 20ου αιώνα που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού. Η ίδια δημιούργησε και ανέπτυξε μια ξεχωριστή κινητική γλώσσα, με δομημένη τεχνική, δίνοντας έμφαση σε μια σειρά ασκήσεων που ξεκινούν από το πάτωμα, συνεχίζονται στο κέντρο και ολοκληρώνονται με συνδυασμούς στο χώρο, δίνοντας έτσι έμφαση στις τρεις διαστάσεις.

Η συγκεκριμένη φόρμα εξακολουθεί να κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου σαν «η κλασική τεχνική του σύγχρονου» όπως το μπαλέτο και είναι μέρος διδακτικής ύλης στις επαγγελματικές σχολές χορού στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Το μάθημα Graham technique απευθύνεται σε ερασιτέχνες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη συγκεκριμένη τεχνική σύγχρονου χορού αλλά και επαγγελματίες χορευτές, καθώς και σε άτομα που επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις επαγγελματικών σχολών χορού του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΚΣΟΤ και της Σχολής Χορού ΕΛΣ.

Συμπληρωματικά, το μάθημα συνδυάζεται αποτελεσματικά με barre a terre, σύγχρονο (αρχαρίων και βασικό επίπεδο), μπαλέτο (αρχαρίων και βασικό επίπεδο) και μαθήματα προετοιμασίας.